Våra hundar

Hasse
Lovis
Chiara
Katja
simi
clennan
sasha
Laika
bruno
Boris
Mattis
Olga
Dank
Loco
Molly
Pix
Mega
Alfa
Kappa
Sigma
Lilly
Pia

Siberian husky kan på många vis anses som älskvärd och vacker men man bör knappast glömma bort Siberian huskyns mer krävande egenskaper. Siberian huskyer är en väldigt social hund, de är flockdjur som har ett starkt behov av att hela tiden ha sällskap av antingen andra hundar eller människor. De är mycket vänliga även mot främmande människor och har därför inte några som helst vaktinstinkter. Rasen är känd för sin medfödda drift att springa och de har även en stor fallenhet för att yla, gräva gropar och lyor. Anledningen till att de vill gräva gropar är att de söker svalare eller varmare yta. På sommaren är det för att bli sval och på vintern för att få isolering och bli varm.

Seppala
En av de mest framgångsrika slädhundförarna var norsk-amerikanen Leonhard Seppala (1877-1967). 1925 utbröt difteri i staden Nome. För att transportera serum den 100 mil långa vägen mellan Nenada och Nome anlitades bl.a. Seppala och hans hundspann med siberian huskyer. Balto var ledarhund i ett av de andra spannen och han blev berömd samt omskriven för att ha lett det spann som förde serumet den sista sträckan. Balto står staty i Central Park i New York.
Siberian husky erkändes som en egen ras 1930 av American Kennel Club (AKC) och den amerikanska rasklubben bildades 1938.

Siberian husky har en lätt, rektangulär och väl musklad kropp. Bröstkorgen är djup och lång. Benstommen skall vara stark men inte kraftig eller grov. Huvudet är kilformigt med strama läppar. Siberian huskyn har fria, lätta, flytande och vägvinnande rörelser. Kroppsproportionerna skall uttrycka kraft, fart och uthållighet. Könsskillnaderna är framträdande. Pälsen är en tät och riklig dubbelpäls.

källa: wikipedia